Man pratar ofta om obalans ock balans när det kommer till hälsa ock välmående. Aldrig är det så relevant som när det kommer till hormoner. Ock hormonella besvär är mer än bara PMS ock klimakteriet.
Endokrinologin (läran om hormoner) är en av de mer svårgenomträngliga områdena när det kommer till hur vi mår. Ock även om kunskapen om det endokrina systemet är stor, är okunskapen större. Systemet är helt enkelt väldigt komplicerat.
Hormoner är inblandade i i stort sett alla kroppens funktioner. De tillverkas ock utsöndras på många ställen i kroppen. Mest kända hormonkörtlar är kanske sköldkörteln, bukspottskörteln, testiklarna ock äggstockarna. Men det finns fler. Ock när det inte funkar som det ska kan det bidra till allt från diabetes ock benskörhet till PMS eller barnlöshet.
Balans
Det endokrina systemet styr bland annat ämnesomsättning, reproduktion, uppbyggnad av muskler ock skelett. Men lika viktig som hormonbalansen är för ämnesomsättningen, är ämnesomsättningen (näringstillförseln) för hormonbalansen. Hormonerna jobbar för sig ock tillsammans på sätt som vi bara delvis är bekanta med. Hypofysen ock hypotalamus styr ock dirigerar för att nivåerna i kroppens organ varken ska vara för låga eller för höga.
Det är i det arbetet zonterapi gör nytta; behandlingen bidrar till att skapa balans ock lugn i systemet. Stress har ofta negativ inverkan på hormonsystemet, ock eftersom zonterapi har lugnande effekt även där, så hjälper det också till att åstadkomma en helhetseffekt.
Tjejgrejer
”Kvinnobesvär” som PMS eller klimakteriebesvär behandlas inom zonterapin brett, det vill säga att vi ser det som en samverkande problematik mellan olika hormonkörtlar, det hänger inte bara på äggstockarna ock östrogennivåerna. Genom att eftersträva balans mellan främst sköldkörteln, binjurarna ock äggstockarna brukar det gå att lindra besvären. Samma sak skulle kunna sägas om infertilitet (barnlöshet), men i den processen är det oftast en man inblandad också, så det har fått ett eget kapitel.
PMS ock menopaus-besvär är ofta kopplade även till andra faktorer. Olika former av stress är vanligt. (Stress är dock ett invecklat kapitel som kan ta sig flera olika uttryck, ibland utan att man är medveten om det.) Hur stora besvär som ska anses som ”normalt” råder det delade meningar om. Min uppfattning är att vi människor är skapta för att må bra, ock det gäller även kvinnor. Att zonterapi ofta lindrar besvären stärker mig i den tron.
Stress ock näring
Allt från led- eller hudbesvär till problem med ämnesomsättningen ock sömnsvårigheter kan helt eller delvis bero på hormonella obalanser, så det går sällan att helt utesluta det endokrina systemet under en behandling. Andra orsaker, som t ex näringsbrister, hormonpreparat/spiral eller stress, kan leda till hormonell obalans som i sin tur ger yttre symtom, så ofta handlar det om att behandla en kedja av orsaker än ett enda specifikt problem.
Eftersom det endokrina systemet är inblandat i det mesta som händer i kroppen, kan det också ta sig mängder av uttryck. Men orsakssambanden kan också vara det omvända: att inflammationer, näringsbrist, stress, hormonpreparat eller annat sätter hormonsystemet i obalans. Så det kan vara svårt att skilja hormon-symtom från andra åkommor, men vanliga kännetecken kan vara:
- oregelbunden eller utebliven mens
- PMS
- trötthet
- hudbesvär
- torr eller fuktig hud
- svettningar
- frossa
- sömnsvårigheter
- övervikt
- smärta
- depression
Listan kan göras lång. Många symtom är sånt som kan ha andra orsaker. Men, som sagt, på samma sätt som hormonerna påverkar allt som sker i kroppen, påverkas de också av träning, matvanor, stress ock så vidare. Så man kan fundera på hur rättvisande det är att prata om hormoner – endikronologi – som ett separat område. Snarare är det en integrerad del av ett komplext system i kroppen. Det har ingen egenfunktion i sig, utan hjälper till att få alla andra delar att fungera, var för sig ock tillsammans.
Ofta räcker reflexologisk ”balansering” ock igångsättande av systemet långt, men ibland kan man behöva hjälp av t ex en duktig näringsterapeut. För somliga är lösningen så enkel som att sluta använda preventivmedel.
Läs gärna resten av serien:
Aj, gäsp eller blä? Eller wow ock tjohoo?
/
No Comments