Hur funkar det?

Människokroppen är komplicerad. Att någon verkan har en enskild orsak är ganska ovanligt. Därför arbetar jag brett: zonterapeutiskt, fysiologiskt, motoriskt ock kognitivt. Det handlar om att hitta samband. Om du till exempel får ont när du springer, kanske problemet inte är löpningen.

Hand-ock-fotarbete-illustration-maja-larssonJag jobbar med rörelse, fotlära ock zonterapi (reflexologi). Jag stimulerar bindväv, lymfkärl ock nervbanor, sätter fart på stagnationer ock lugnar ner spänningar. Det gör jag med hjälp av bland annat:

  • Fotkunskap ock rörelseträning
  • Sensomotorik / neurologi
  • Fysiologi ock anatomi
  • Kost- ock näringslära
  • Stresshantering
  • Kinesiskt medicinska synsätt ock akupunktur

Reflexologi – basen
Om du googlar på zonterapi får du antagligen upp bilder på fötter med färgade områden som symboliserar olika organ ock kroppsdelar. Många av dem stämmer säkert, men det är långt ifrån hela sanningen om vad zonterapi, eller reflexologi, är.

På kroppen finns olika reflexzoner som motsvarar organ och kroppsdelar. När dessa zoner stimuleras aktiveras kroppens

  • läkning,
  • immunförsvar och
  • funktioner.

Detta är själva grundern för zonterapi, den som alla utbildningar lär ut. Hur kopplingarna mellan organ, kroppsdelar ock reflexzoner ser ut finns det olika tankar om. Sanningen är nog att det handlar om många samverkande kopplingar.

Västerländsk medicin, fysionomi ock anatomi
Kroppen är full av ben, muskler, senor och bindväv som sitter ihop som en helhet. Blodkärl, nervbanor, bindväv och meridianer kommunicerar och skickar signaler, hormoner, näringsämnen och mineraler i alla riktningar. Hjärtat ock kroppen påverkas konstant av elektriska strömmar, ock lymfkärl transporterar restprodukter ock avfall ut ur kroppen. Det är ett invecklat system, ock kunskapen om hur allt fungerar är faktiskt ganska bristfällig.

Kunskapen om sjukdomars orsak ock förlopp är grundläggande för att kunna göra något åt dem. Ofta finns orsaken till problemen någon annanstans i kroppen, eller beror på ett antal olika orsaker. Den som vill komma tillrätta med t ex astma gör klokt i att se till fler kroppsdelar än de inflammerade luftrören.

Även anatomi spelar viktig roll. Muskler, senor ock bindväv i foten är inte isolerade till benets nedre del; de sitter ihop med vader, knän, lår ock påverkar bäcken rygg ock nacke (på samma sätt som handens ock fingrarnas rörelser aktiveras av många olika muskler i underarm, överarm, axel ock skuldra). Fler ock fler naprapater ock kiropraktorer har börjat se till helheten i kroppens problematik innan de knäcker låsta kotor eller sträcker ut spända muskler. Det är bra.

Dessutom är skenbart enkla saker som att sitta, stå ock gå ofta orsaker till många vanliga problem idag. Inte för att det är svårt, utan för att människan gör det svårt genom att skapa en tillvaro som vi inte är anpassade för. När vi tror att vi anpassar tillvaron efter våra behov så gör vi många gånger det motsatta (snabbmat, klackskor med iläggssulor, hårda plana golv ock mjuka soffor är några exempel.). Många patientkunder får övningar i hemläxa för att träna upp styrka ock rörlighet i foten ock kroppen, men även det motsatta; att åstadkomma rörelse med hjälp av färre muskler ock mindre ansträngning. När vi stärker foten ock ökar dess känslighet så stärker vi hela kroppen.

Kost- ock näringslära
Du är vad du äter. Inte ens det är en hel sanning, men sant är det likaväl. Maten påverkar allt som händer i kroppen. Allt. Vi kan påverka vårt mående mycket genom vad vi stoppar i oss, ock hur vi gör det. Detta område är ett outforskat universum, även om det kan låta annorlunda när näringsexperter ock hälsogurus vill lära oss rätt ock fel. Visst, vi vet lite. Men det mesta om näringslära, metabolism ock läran om hur hormonerna påverkar oss känner vi helt enkelt inte till. Så att enbart lita till forskares rön ock myndigheters rekommendationer är vanskligt. Trots det är valet av mat en viktig del av vårt välbefinnande. Det kommer vi inte undan.

Stresshantering ock mentala ock själsliga processer
Sinnet påverkar hur kroppen mår. Det har bekräftats många gånger, ock placebo har bevisligen en betydande effekt på människors hälsa. Trots det är det något vi i vår del av världen tar alltför lite hänsyn till när det kommer till hälsa.

Modern stress är farligt, det vet de flesta. Men många vet inte hur. Olika typer av stress får våra kroppar att sluta fungera. Ändå fyller vi våra liv med högre tempo ock större krav. Ofta är orsaken till magproblem, utslag eller ryggsmärta mentalt eller själsligt betingad. Att förstå hur tankar ock känslor påverkar hur vi mår, ock att få hjälp att ersätta dåliga tankemönster ock vanor med nya perspektiv kan åstadkomma storverk för hälsan ock livet. Det är ofta detta som menas när vi pratar om helhet; vi behandlar de kroppsliga symtomen men påverkar samtidigt de processer som kan ligga till grund för problemet.

Kinesisk medicin (akupunktur)
Kinesisk medicin (TCM – Traditional Chinese Medicine) är en invecklad konstruktion av medicin, kostlära ock filosofi. Naturen, livet ock årstiderna är delar av det som är ock påverkar människors hälsa. En stor del av TCM är teoin om energibanor – meridianer – som löper i kroppen, vid sidan av blodkärl, lymfkärl, bindväv ock nervtrådar. När det bildas blockeringar utmed dessa meridianer påverkas hälsan i de kroppsdelar som påverkas av den aktuella meridianen.

Det är idén om meridianerna ock dess behandlingsbara punkter som ligger till grund för akupunktur. Trots att västerländsk medicin inte funnit vetenskaplig grund för meridianernas existens, har akupunktur blivit en accepterad som en fungerande behandlingsmetod, framför allt inom smärtlindring.

Kroppens delar hänger ihop
Kroppen och själen är invecklade saker. Vi vet att en dålig relation till din chef kan ge dig ont i ryggen. Men vi vet inte varför. Vi vet att nervbanorna skickar elektriska impulser i olika riktningar och att olika hormoner styr alla kroppens funktioner. Men vilka och hur? Där har vi bara börjat skrapa på ytan. Vi kan göra massor för att må bättre och leva friskare. Det viktigaste är att vi känner efter och lyssnar på vår kropp.

Det du stoppar i munnen går inte bara genom magen, utan påverkar fingrar, fötter, hjärna och allt annat. Kliver du på en glasbit går en varning genom kroppen, i eller förbi organ och kroppsdelar, till hjärnan som skickar en order tillbaka till foten som snabbt rycks tillbaka. Kopplingarna finns där redan. Zonterapeuten har bara lärt sig hitta dem, och använda dem. Inte så konstigt alls, om man tänker efter.

Vi arbetar med helheten eller med symtombehandling. Vi sätter igång processer eller lugnar ned dem, beroende av vilka krämpor du har eller vad du vill uppnå. Tillsammans jobbar vi för att lindra smärtan, få upp energin, öka välbefinnandet eller hitta harmonin. Vi försöker hitta orsaken. Den sitter inte alltid där man tror. Problemet sitter inte alltid där det gör ont. Symtom och orsak är inte samma sak.

 

/

2 Comments

  • Reply
    Marina
    14 oktober, 2021 at 08:32

    Hej
    När jag läser om hur ni jobbar och tänker så är det precis det jag söker. Jag är cert:massageterapeut och är så intresserad av att se helheten. Orsak och verkan. Men det finns inte någon kurs i det utan man får bygga på med massir av kurser och det blir gärna lite rörigt. Jag söker med ljus och lyckta. Har ni några kurser eller är det en föreläsning som ni erbjuder. Tacksam för svar och vägledning om ni inte misstycker.
    Mvh Marina

    • Reply
      pa
      15 oktober, 2021 at 09:42

      Hej,
      Det blir ett tveeggat svar. Å ena sidan så håller jag på att bygga kurser på det här sättet. Inte orsak o verkan, det blir så förenklat, utan snarare på sambanden, de komplexa ock olika. Så det kommer.
      Å andra sidan är ju komplexiteten omöjlig att sammanfatta förenklat i en kurs.Det röriga är en förutsättning för förståelse. Att skaffa kunskaper o insikter från olika o håll, som man bygger en helhet av. Man måste bygga sin egen, eftersom den ”sanna” helheten är för stor att greppa för någon.
      Men som sagt, föreläsning o kurser på temat kommer. Håll koll på mina sociala medier. 🙂
      /pa

Leave a Reply