fötter hälsa kroppen reflexologi zonterapi

När krokigt blir rakt

hallux-valgus-illustration-maja-larsson

Alltså, man ska inte förenkla eller föringa det som händer i fötterna. Eller det som inte händer. För det som händer i fötterna händer i kroppen. Ock sambandet dem emellan beror inte bara på energibanor ock nervtrådar. Kopplingarna kan vara rent anatomiska. Häng med så ska jag förklara.

hallux-valgus-illustration-maja-larssonHon var sliten lite här ock var. Ålderskrämpor, sa hon. Ock resterna av ett slitigt men avslutat arbetsliv. Hållningen var inte optimal.Ryggen kutade ock de uppdragna axlarna var lätt framdragna. Återkommande smärta i bröstryggen. Ock besvär av nedtrampade fotvalv ock krokig stortå, s.k. hallux valgus.

Hennes förhoppningar var nog inte så stora. Åldersförslitningar får man ju räkna med, sa hon, ock zonterapibehandlingen hade hon fått i present. Jag visste nog inte heller vad jag skulle tro. Att vi skulle kunna lindra smärta ock därmed öka kraft ock ork, betvivlade jag inte. Men gamla krämpor kan sitta hårt. Jag visste inte hur långt vi skulle kunna komma. Det vet jag fortfarande inte.

Hallux valgus. Krokig stortå. Det är en ganska vanlig åkomma som förvärras av smala skor men som främst beror på pronation, det vill säga att muskler ock senor under foten inte håller upp hålfoten. Orsakerna till det kan vara flera. En är återigen skon. Eftersom våra fötter är så finurligt ock detaljrikt uppbyggda – 1/4 av kroppens ben sitter i fötterna – för att bära, balansera ock röra hela vår kropp, så påverkas också andra delar av kroppen när vi avlastar senor, muskler, ben ock nerver i foten, ock låter mer eller mindre fotriktiga skor göra deras jobb.

Alltså, när skorna istället för foten bär oss, tillbakabildas dess sinnrika funktioner, muskler ock leder slutar göra sitt jobb. Så. Hålfoten faller ner. Tyngden hamnar på insidan av foten ock stortån trycks åt sidan. Leden mellan tå ock mellanfot blir inflammerad. Brosk bildas.

Nåväl. De strukturer av senor ock muskler under foten som ska sköta allt det här har olika fästpunkter. De kan fästa i hälbenet men också ledas upp ock fogas med smalbensmuskelatur (Precis som att musklerna som böjer dina fingrar i huvudsak sitter i armen, inte i handen.) Smalbenets senor ock muskler sitter  sin tur överlappade med lårmuskler som lierar sig med höft- ock ryggmuskler. Ock så vidare. Så den där pronationen hänget ofta ihop med ett snett eller låst bäcken.

Eftersom vi nu går i skor, på hårda golv, ofta med alldeles för raka ben, hamnar hela kroppens tyngdpunkt på hälen. Det kan leda till olika saker, hälsporre eller ryggsmärta, till exempel. Ock hallux valgusen tycker inte om det.

Men i alla fall. Efter fyra behandlingar ock några enkla hållningsövningar var ryggen bättre samtidigt som hallux valgus-tån har börjat räta ut sig. Synbart. Lustigt sammanträffande? Skulle inte tro det.

Så. Som sagt. Det som händer i fötterna händer i kroppen. Att vara rädd om sina fötter är att ta hand om sig själv. Att behandla fötter är att behandla människor. Det är inte konstigare än så.

/

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Käthe
    26 maj, 2015 at 20:18

    Hej PA!
    Jag har ju lite att jobba med: hallux valgus + stel stortåled på höger foten + alltmer utvecklad hammartå på ”pektån” på samma fot. (Gissa om balettlärarna försökte få mig att gå ända upp på tå även på höger foten. Njet, leden är stel. Är det några övningar jag kan göra själv, medelst avståndet oss emellan?
    Kram!
    Käthe

    • Reply
      pa
      26 maj, 2015 at 21:28

      Hej!
      Ja, det finns massor. Lite svårt att visa i text bara, ock utan att kolla din hållning ock fotisättning. 🙂
      Men ge fötterna utrymme. Inga smala skor. Gå gärna mycket barfota. Gör balansönvingar, gärna på balansplatta.
      T ex.
      Lyft ock sänk tårna. försök ”kupa” foten när du står utan att vinkla tårna. Rulla tyngdpunkten mellan ytterfot ock innerfot, mellan tå ock häl. Stå på ett ben ock gör tåhävningar. Massera hålfoten, leta upp ev ömma ställen.

      Men viktigast är att stå ock gå rätt. De flesta som står ”rakt” låter knäna luta bakåt. Det påverkar hela kroppens hållning ock får till konsekvens att hela tyngdpunkten hamnar på hälen. försök stå med lätt böjda knän, alltid, ock känn att du har tyngdpunkten jämnt fördelad över hela foten. Inte bara hälen.
      Börja där. 🙂
      Kram

  • Reply
    Käthe
    27 maj, 2015 at 20:34

    Tack så mycket, PA! Detta ska provas!

Leave a Reply